Акатист у славу светлоносног Преображења Христа Спаситеља

Кондак 1

Изабрани и једини Посредниче између Бога и људи, истински Емануиле, Христе Исусе, који си небеске и земаљске саставио и живима и мртвима завладао! Ти изабраним сведоцима од живих и мртвих, са неба и са земље који пред Тебе на Тавору стадоше, показа пуноћу Божанства која се у Тебе телесно уселила, најављујући сијање Васкрсења и објављујући пре ругања на Крсту да ћеш сести на престо славе на висини. Ти уједно објави и првобитну светлост природе човека који је у давнини из небића за живот вечни саздан и почаствован божанским ликом, који се у Адаму помрачи и умртви, а у Теби опет засија и оживе. Стога, клањајући се слави Твог пресветлог Преображења, приносимо Ти похвално појање, молећи:

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Икос 1

Светозарни ангели, стојећи у несагледивом кругу око равночесне светлости Трисветлог Божанства, силним гласом дивно хваљаху Творца када бејаху створене звезде, у којима невештаствена божанска светлост вештаственим зрацима засија. Стога и ми, гледајући сада исту ту светлост Божанства како у обличју лица Твога, Христе, и у хаљинама ризе Твоје вештаствено сија, Теби хвале појемо:

Христе Исусе, Ти си у божанској природи Својој Светлост истинита, у којој ни мало таме нема! Христе, Светлости ипостасна, у сијању Јединосуштне Тројице нераздељна и несливена! Христе, Светлости нестворена, Ти си од вечног Оца светлости као Бог истинити од Бога истинитог вечно засијао! Христе, Даваоче светлости, Ти си прво у невидљивој природи ангелској Свој лик изобразио! Христе, Саздатељу светлости, Ти си при стварању видљивог света у темељ његов светлост Своју поставио! Христе Исусе, Ти си том двоструком светлошћу најпосле и створеног човека запечатио и у њему разлике невидљивог и видљивог света богомудро сјединио! Христе, Светлости помрачених, који си у свет дошао и у људском телу просијао! Христе, Светлости истинита, који Собом просвећујеш сваког човека који долази на свет, нека се знаменује и на нама најбожанскија светлост лица Твога! Христе, Ти као Бог у неприступној светлости пребиваш: обуци и нас у свеоружје светлости и учини нас неприступним за ђавоље замке!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 2

Видевши преславно чудо Твога светлоносног, Христе, преображења: како лице Твоје као сунце засија и хаљине Твоје постадоше беле као светлост, а началници закона и пророка, прослављени на земљи, јавивши се у небеској слави, пред Тебе, Господа неба и земље, са скрушеношћу стадоше, први од апостола ничице падоше, познавши да си Ти ваистину Бог који се у телу јавио. Стога Ти са страхом кличемо: Алилуја!

Икос 2

Отварајући разум Својим љубљеним ученицима, који у истину Очеву бејаху посвећени, Ти их упита: шта они кажу, ко си Ти? И чувши из уста блаженог Симона исповедање да си истинити Христос, Син Божији, Ти потврди да му је то од Оца Небеског откривено. А после шест дана не само речима уверавајући, него и видљиво показујући, Ти објави божанску природу Своју и спасоносни долазак у свет. Док је Твоје тело пречудно сијало и хаљине постале неземаљски беле, светли облак Те заклони, а пророци, који давно о Теби проповедаху, тада сами пред Тебе стадоше и глас Очев са неба посведочи да си Ти Син Његов љубљени. Стога, исповедајући ову веру у Тебе, овако Те славимо:

Христе Исусе, Ти од почетка јеси, као што сам о себи рече! Христе, Сине Давидов и Сине Авраамов, који пре Авраама јеси и од Давида у Духу предсказни! Христе Исусе, од Дјеве у последња времена зачети, иако си од Адама старији и од Беспочетног Оца пре целе творевине рођен! Христе, Јединородни Сине Божији, Ти у наручју и утроби Оца пре денице засија! Христе, Сине Бога Живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш! Христе, Ти си икона невидљивог Бога, кога видљиво у Себи објави! Христе, Боже истинити од Бога истинитог, који си над свима и благословен у векове! Христе Исусе, отвори наш ум да Те разумемо не као пророка, нити као учитеља, него као истинитог Сина Божијег и Спаситеља света! Христе, Сине Божији, утврди нас на камену ове праве вере у Тебе, да и ми са Тобом усиновљење Богу примимо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 3

Силу и спасоносан Христов долазак објављиваху богоглаголиви апостоли, не следећи измишљене приче, него као очевидци славе Његове, јер бејаху са Њим када прими од Оца част и славу и када се чу глас величанствене славе. И оно што чуше и видеше и рукама опипаше, о томе проповедаше, не сведочећи само речима, него све за штету и трице сматраше само да познају Христа и силу Васкрсења Његовог, у преображењу најављеног. Стога и ми, верујући у сведочанство њихово и исповедајући Христа кога они као Божију силу и Божију премудрост проповдаху, кличемо Му као равночасном са Оцем: Алилуја!

Икос 3

Имајући у себи живот вечни, као Онај који у Оцу пребива и као Један од Живоначалне Тројице, божанском љубављу у себи повезане, ваистину си се као Началник живота показао, Христе, ради богатства милосрђа сваку природу из небића у биће преводећи и одржавајући. Зато си и на Тавору између живих и умрлих Себе поставио, показујући се као Источник живота и бесмртности и да ниси Бог мртвих, него Бог живих, јер су у Теби сви живи. Стога, познавши Те као Творца и Сведржитеља, појемо Ти:

Христе, Речју животворном и стваралачком, која у Твојој природи од почетка беше, векови беху створени и без ње ништа не бива! Христе, Творче света, Ти си речју небо са земљом и видљиво са невидљивим саставио, јер са Оцем пребиваш и Духом уста Његових говориш! Христе, Премудрости ипостасна, који си све премудрошћу створио и икону премудрости Своје у сваку твар утиснуо! Христе, обличје ипостаси Очеве, Ти речима силе Своје одржаваш све што си створио! Христе, рајско Дрво Живота, Ти првосазданом човеку плод вечног живота доносиш! Христе, Боже истинити, Ти њему одуховљењем умне душе и рајском храном пребивање са Богом припреми! Христе, истинити Хлебе Живота, Ти си и човеку отпалом од рајског живота Самога себе за небеску храну и пиће дао, да би му залог бесмртности вратио и учествовање у божанској природи пружио! Христе, Животодавче: причешћем животворним Телом и Крвљу Твојом ваистину нас присаједини божанственом животу и бесмртност нам даруј!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 4

Буром богопротивљења увек дишући и њом себе испрва са небеса низвргнувши, исконски човекоубица пожеле да земнороднога, по лику Божијем сазданог, из раја истера, знајући да је ради уподобљења Богу у вечном животу саздан. Стога га лажју увери да ће постати учесник божанства ако вољу Божију не послуша и тако га умртви. А Ти, Христе, хотећи да земнородног ваистину обожиш и умртвљеног у Себи васкрснеш, још пре васкрсења Свога све у ово увери, засијавши као Бог у телу на Тавору, да од оних који су Тобом спасени вечно слушаш: Алилуја!

Икос 4

Сведоци Твоје богосветле промене, Христе, чуше на гори Очев глас који са неба потврди да си ваистину љубљени Син Божији, Којем приличи послушност, као ономе који увек у вољи Очевој пребива и тако оне који су због непослушности пропали спасава. Стога, последујући овоме гласу Божијем и ту силу спасења у њему познајући, кличемо Ти:

Христе, Сине Божији, Ти никада другу вољу, осим воље Очеве ниси имао, као онај који од искони у Оцу пребива! Христе, Боже истинити, Ти си закон Своје божанске воље у закон постојања сваке твари положио! Христе, Промислитељу добри и Царе све земаљске творевине, Ти си закон Своје свете воље за чување вечног рајског живота одредио! Христе, Спаситељу света, који си искупљење палог човека примио, Ти си тај закон воље Божије сачувао и у послушање према њему себе поставио, да као што кроз непослушност једног човека посташе многи грешни, тако и кроз послушност Тебе једног многи постану праведни! Христе, Ти си са небеса сишао не да твориш вољу Своју, него вољу Оца који Те послао и творење воље Онога који Те послао беше Ти храна у дане Твог пребивања у телу! Христе Исусе, Ти си се и у смртном часу молио да не буде воља Твоја, него воља Очева на Теби! Христе Исусе, Ти све до смрти на крсту вољи Очевој себе предаваше и, показавши се савршеним кроз послушање, постаде свима који су Ти послушни узрок вечног спасења! Христе, Управитељу света, кога ветар, море и духови слушају, управи вољу нашу да сваку помисао у послушање Теби покори и дај нам да се обновљењем ума преобразимо, познавши на делу шта је добра и угодна воља Божија! Христе, који си кушан и кушанима можеш помоћи, помози нам да од срца творимо вољу Божију и да се молимо како си нам заповедио, да буде на земљи као и на небу једино воља Оца који је на небесима!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 5

Предивно виђење божанског сијања тела Твога, појава светлог облака, Твој разговор са славом овенчаним житељима горњег света и слушање гласа Божијег са неба показа се као истински рај, кроз Тебе јављен на Тавору у времену. Осетивши његову сладост и не желећи да се од ње одвоји, блажени Петар рече: "Добро нам је овде бити и остати". И овим си, Христе, заиста показао првобитну благородност наше природе и њено друго стварање и обнављање, да Теби, Саздатељу првог и другог света, који си у обличју слуге дошао и у божанственој се сада слави показао, појемо рајску песму: Алилуја!

Икос 5

Прворођени пре сваке твари, видевши у хуку земаљских ствари постављеног онога који је својом вољом са висине пао и љуто страда: видевши како и сама твар, њему покорена, уздише и тугује са њим и гледајући да га, осиротелог од пада због непослушности вољи Божијој, поново на сваки начин спасе, дође у свет и Своју вољу у послушање постави, говорећи: "Жртве и приносе ниси хтео, али си Ми тело припремио: ево, дођох да учиним вољу Твоју, Боже". Ипак, тражећи да спасење не буде принудно, као ни блаженство првога раја, него од добре воље онога који се спасава, Он још пре доласка Свога о Себи проповедаше, позивајући да се у Њега као Спаситеља света верује. Тога ради се и данас, пред очима Богом изабраних сведока у телу преображава, да заједно са смирењем и славу Његову виде сви они који су правде жедни и свога Искупитеља у Њему познају, исповедајући Га:

Христе, Спаситељу света, Ти си искварени лик човеков опет у боголики живот вратио и од робовања пропадљивости ослободио! Христе, Ти дајеш слободу истиниту и тога ради не принудно, него према вољи, у рајски живот отпале призиваш! Христе Исусе, Ти си ради вољног прилажења Теби спасенима превечну замисао о спасењу света пре испуњења времена открио! Христе Боже, премудри и свемогући, Ти си примањем природе палих људи спасење несхватљиво измолио! Христе Исусе, Ти си у Свом првоевангелију Себе као Семе безмужне Жене благовестио, затим као Семе Авраамово, у коме ће се сва племена благословити, и тако си на Себе јасно указао! Христе, Јагње Божије, које грехе света узимаш, Ти си благоизволео да примиш лик закланог јагњета које од погубне ране избавља! Христе Исусе, Ти си многим другим начинима и пророчанствима време доласка Свога и вољно страдање и припремање спасоносног васкрсења рода људског предсказао! Христе, Ти си палог човека у првобитно достојанство узнео: дај нам да дубину свога пада видимо и да спасоносно устајање вољно пожелимо! Христе, Ти си са неба ради нашег спасења сишао, дај нам да у Теби истинског Спаситеља познамо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 6

Ти си, Христе, проповеднике Свог доласка у свет у свим нараштајима припремио: некада патријархе који Ти угодише, затим пророке, а најпосле ученике и апостоле. Стога и на Тавору пред Тебе, гледајући божанску славу Твоју, заједно стадоше: ученици од живих на земљи, Мојсеј од умрлих, а Илија Тесвићанин од небеских: да небо и земља и ад проповед о Теби једнодушно чују и као једином божанском Спаситељу свих, заједно ускликну: Алилуја!

Икос 6

Засијавши јаче од сунчаних зрака божанском славом Својом у телу, стојећи између највећих међу пророцима, и помрачивши славу боговидца Мојсеја, чије се лице од виђења славе Божије сијало, и славу Илије који је у блистању неземаљског огња на небо узнесен, Ти јасно показа да ниси један од пророка, као што мишљаху, него Господ пророка који им славу даје и да си у телу дошао да, учествујући у двострукој природи Твојој и обасјани светлошћу Твога доласка на земљу, у дан онај као сунце, душом и телом, засијају у Царству Оца Небеског сви земнородни, који навикоше да Те овако славе:

Христе Исусе, истинито Сунце правде, Ти си пре свих векова у Оцу светлости засијао! Христе, Премудрости ипостасна, Ти светлост божанског разума Свога на сваку твар изливаш, а нарочито словесну творевину иконом светлости Своје обасјаваш! Христе, светлости свету, Ти се јави у телу, дошавши на земљу да све народе просветиш! Христе Исусе, Ти си као Младенац у јаслама лежао и као Бог светлошћу богопознања ум мудраца просветио! Христе, Ти си као Дете за учења питао, и као Онај који светлост разума даје, разумом и одговорима Својим учитеље задивио! Христе, једини истинити Учитељу, Ти си светлошћу истине Своје ученике просветио и све што је о Теби писано разјаснио! Христе, Светлости оваплоћена, Ти си учинио да преображењем цела помрачена природа Адамова поново заблиста и њу си у славу и светлост Свога божанства претворио! Христе, који си нас из таме у чудесну светлост Своју призвао, просвети очи мисли наших и одагнај сваки мрак из срдаца наших! Христе, који си наша срца обасјао нетрулежном светлошћу божанског разума Свога, отвори и наше мислене очи да Твоје Јеванђелске проповеди разумемо да, ходећи благообразно путем заповести Твојих, живот вечни достигнемо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 7

Хотећи да спасење људског рода окончаш вољним страдањем у Јерусалиму, знајући да телесно умовање земнородних не може схватити како свемоћни Бог и Спаситељ остајеш и у исто време као немоћан и смртан страдаш и умиреш, много пута си својим најближим ученицима говорио о предстојећим ругањима и смрти на Крсту и о преславном Васкрсењу. Тога ради, и данас о спасоносном исходу Своме са небеским житељима говориш, да се не саблазне о Тебе очевидци величине Твоје када Те распетог виде, него да у светлости Твог преображења очима вере угледају и славу Васкрсења да, видевши Те како на крсту висиш, Теби као Богу, који све спасава, не престану клицати: Алилуја!

Икос 7

Дошавши да нова небеса и нову земљу устројиш, Ти чудније и дивније ствари од оних у почетку чиниш: јер, не преводиш све речју из небића у биће, него прах и распадљивост у Себе примаш и преобразивши обожујеш. Просветивши и саме хаљине Своје, Ти показујеш да сваку земаљску творевину у боље узводиш. Тога ради, прослављајући Те душом и телом као онога који је све обновио, певамо:

Христе Исусе, једини Животодавче старог и новог света, Ти старог човека у нову твар изграђујеш и опет га као цара све твари у Себе примаш! Христе Исусе, који си у почетку човека ликом Божијим почаствовао, Ти си ради обнављања тог лика саму божанску природу са човечијом у једну ипостас, поставши човек, сјединио! Христе Исусе, Ти си иструлелу природу рода нашег у Себи обновио и тако њену првобитну доброту показао! Христе, Човече Небески, Ти си се у земног човека обукао да, као што се обукосмо у обличје земаљског, тако се обучемо и у образ небеског! Христе, Сине Божији, Ти си Сином Човечијим себе учинио да, примивши горе, нама подаш боље! Христе Исусе, Ти си понижено тело наше преобразио тако да саобразно телу славе Твоје буде, да се тако преображавамо из славе у славу! Христе Исусе, Ти си изменом природе људске твар сваког створења обновио и тако нова небеса и нову земљу за пребивање новог човека припремио! Христе, који све обнављаш, Дух прав обнови у нама, да ако наш спољашњи човек и пропада, ипак се унутрашњи обнавља у све дане! Христе Исусе, дај нам да се обучемо у новог човека, сазданог по Богу, да у обновљеном животу почнемо ходити и народ Божији заиста постанемо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 8

Чудесно и несхватљиво сада се указује виђење: скрушенији од свих синова људских божанском светлошћу у телу сија и Отац светлости Га љубљеним Сином Божијим назива; Мојсеј законодавац и Илија узнесен на огњеним колима, јавивши се у небеској слави као слуге пред Њим стоје, о ругањима и крсној смрти са Њим разговарају и у исто време прослављају васкрсење, чијом светлошћу унапред засија и пресветло преображење. Стога, јасно познавши у Сину Човечијем Сина Божијег, Њему кличемо: Алилуја!

Икос 8

Сав си од земље био, Бог Слово будући, помешавши човечију природу са божанством у ипостаси својој, коју у две природе Мојсеј и Илија на Тавору видеше. И обукавши се сав у Адама, Ти си, Христе, помрачену природу просветлио, и сав осиромашивши због нас, земнога си сједињењем и учешћем у Твојој природи богом учинио. Свет, који сав у злу лежи ваистину као царство Божије нама приближаваш и обраћаш у првобитни рај, чији прикривени лик постаде видљив на Тавору, где си неизрециво блаженство заједнице са Богом у срца смирених ученика Својих излио. Стога, познавши Те као Бога и човека и испуњени радошћу од предукуса рајских добара, кличемо Ти:

Христе, Сине Оца небескога, од Њега на земљу послани и од Девојке неисказиво рођени! Христе Исусе, Ти си Божанством Својим човечанство помазао, да оба спојиш у једно! Христе, истински Емануиле, Ти си Бога и човека у једној ипостаси сјединио! Христе, Ти си се као човек видљиво, но као истинити Бог скривено богочовечанским доласком Својим људима приближио! Христе, Боже истинити, на земљи си се у телу јавио и са људима поживео! Христе Исусе, у Теби обитава сва пуноћа Божанства, чији зраци апостоле и пророке обасјаваху! Христе, Господе са неба и други Адаме, који си дошао у духу који оживљује, да одуховиш Адама, који душа жива постаде! Христе Исусе, истинска Лозо Виноградара - Оца Твога, Ти си у своју заједницу нашу природу примио, учини нас достојним учесницима божанства Твога, показујући нас као гране са Тобом срасле и од Тебе неодвојиве! Христе, Сине Божији, који си се са људима сјединио, не раздвојивши се од Бога, дај нам да са Тобом и у Теби са Оцем Твојим једно будемо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 9

Свака творевина, саздана некада као веома добра од Бога, потом се покори таштини, не од своје воље, него због човека који је покори и због дела његових проклета и до сада са њим уздише и тугује, чекајући да се јаве синови Божији, јер ће се тада ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе деце Божије. Стога и она данас у телу Спаситеља света светло сија; јер Он, примивши човечије тело, од праха саздано и у пропадљивост пало, ваистину и сам прах у првобитну и непропадљиву доброту узводи, све чинећи новим, као Истинита Реч Творачка и Животодавац Бог, коме сва творевина служећи и ликујући вечно поје: Алилуја!

Икос 9

Красноречиви говорници, који Духа Божијег не примише и разумети не могоше, не могу описати Твоју величину и премудрост: како као онај који живот држи и смрћу влада постављаш пред себе на Тавору Мојсеја и Илију који сведоче о божанству чијом славом сијаш, а у исто време и обличје слуге узимаш, и са безаконицима се урачунаваш и Себе до смрти на крсту унижаваш. Ми, пак, као духовни и они који све испитују, проповедајући Те, Христе, као Божију силу и Премудрост, исповедамо:

Христе Исусе, Тобом се небо и земља сјединише, јер у једној ипостаси Твојој Бог на земљу сиђе и човек на небеса узиђе! Христе Исусе, у Теби се састави све оно што је на небу и на земљи! Христе Исусе, Посредниче између Бога и људи, кроз Тебе се небеско и земаљско са Богом измири! Христе, Ти си у једном телу крвљу са крста свет са Богом помирио! Христе Исусе, Ти си новог и бољег Завета Посредник и Јемац! Христе Исусе, непорочно и пречисто Јагње Божије, и Архијереју истински, виши од небеса! Христе Исусе, Ти сам жртву примаш и сам си жртва, онај који приноси и који се приноси! Христе, који си са небеса сишао и кроз Себе нас са Богом измирио, дођи и усели се у нас, да кроз Тебе мир имамо и у Теби уистину на небеса узиђемо! Христе, Сине Божији, који си постао човек и човека у Себи обожио, нека кроз Тебе уистину сам Бог дејствује у нама и управи нашу вољу да твори оно што је по Његовом благовољењу!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 10

Хотећи да се сви људи спасу, Ти не показујеш само божанственим речима пут спасења, нити у делима старог закона оправдање тражиш, него Крвљу Новог Завета, у самом телу слабости наше на Себе примаш и грехе наше не само да прашташ, него још и очишћаваш и изглађујеш. Тога ради, само Своје Пречисто Тело за храну дајеш и часну Крв Своју као неисцрпно пиће изливаш, да би они који једу Твоје Тело и пију Твоју Крв у Теби најблискије пребивали, ваистину тело од Тела Твога и кост од костију Твојих били и тако, поставши причасници божанске природе, од сваке трулежи, душевне и телесне себе ослободили и као сунце засијали у Царству Оца Небескога, Чије си обличје у телу на Тавору показао. Нека, просветивши се, не престану да у сладости вечног живота Теби узвикују: Алилуја!

Икос 10

Царство је Твоје, Христе, царство свих векова и владичанство је Твоје у сваком нараштају и нараштају, на Небесима и на земљи даде Ти се свака власт, живима и мртвима Ти владаш и имаш кључеве од смрти и пакла. У Име Твоје поклониће се свако колено што је на небесима и на земљи и под земљом, као што си показао на гори Тавору, где пред Тебе, који небом владаш и земљом господариш и пределе адске покораваш, стадоше од земних апостоли, од небеских Илија, а Мојсеј од умрлих. Ово прослављајући и пред Тобом, Царем васељене, на колена падајући, са умиљењем Те славимо:

Христе, Царе света, Ти си све Својом свемогућом десницом створио и законом воље у једно Царство Божије свезао! Христе, Царе божанствени, Ти си и човека, створеног по лику Твоме, као цара створења на земљи поставио, а затим си га и отпалог од Царства опет призвао и у првобитно достојанство узвео! Христе, Царе небески, Ти си се из човекољубља на земљи јавио и са људима поживео, а од небеса се ниси одвојио и вечно тамо на престолу Херувимском седиш! Христе Исусе, и у телу дошавши, Ти си као истинити Цар васељене стихијама света, законима природе и невидљивим духовима заповедао! Христе Исусе, Ти си и самом Својом смрћу, као истинити Владика живота и смрти, вечну смрт уништио и онога који има моћ смрти сатро, врата адова срушио и све непријатеље Царства Свога под ноге Своје покорио! Христе, свемогући Царе царева, за поновно саздање свеславног Царства Свога, Ти си као зрно горушично Цркву Своју на земљу посадио и на Камену је, који одбацише зидари, утврдио, да је врата адова не надвладају! Христе Исусе, Ти си Своје Царство које није од овога света царством целог света учинио и доћи ћеш да се у њему у векове зацариш! Христе Исусе, Ти си дошао у свет да нама Царство Божије приближиш и научиш нас да пре свега њега тражимо, заповедивши да се за његов долазак молимо: услиши стога молитву ову и нека Твоје Царство што пре дође! Христе Исусе, удостој нас да и овде видимо како Твоје Царство у сили долази и да се у векове у земљи живих са Тобом зацаримо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 11

Појање песме нове због обнављања Царства Твога нико неће моћи да научи осим оних који су откупљени са земље, имајући Име Оца Твојега написано на челима својим и који иду за Тобом, Јагњетом Божијим. И ми грешни, иако смо недостојни, али водом и Духом за нови живот рођени и Помазањем од Светога запечаћени, поставши нова твар у Теби, видећи у преображењу тела Твога славу Царства које долази, као они народи многи који видеше славу зацарења Твога, гласом силним као слуге и они који се Тебе боје усуђујемо се да Те славимо песмом: Алилуја!

Икос 11

Видеше славу светлоносног преображења Твога изабрани ученици на гори светој: и сви људи у Твом доласку у телу видеше славу Твоју, као Јединородног од Оца. Чекајући да и ми, по речи Твојој, ову славу видимо, Тебе, Господа славе, величамо:

Христе Исусе, савечно и ипостасно Сијање вечне славе Очеве, Ти си пре него што свет постаде у Оцу небеску славу имао! Христе Исусе, пре Твог доласка у свет у телу, о Твојој слави сведочаше Дух Свети, који у пророцима беше! Христе Исусе, Тебе обученог у тело Ангели на небесима прославише, најчаснији људи на земљи царске дарове принесоше, и сви људи, видевши преславна дела, у Богу прославише! Христе Исусе, Ти славу од људи ниси примио, него имаш Оца Који Те прослави и Гласом Својим славу Твоју много пута посведочи! Христе Исусе, Ти си у пресјајном преображењу Тела Свога славу божанства показао и њом у преславном Васкрсењу још дивније засијао! Христе Исусе, Ти си Вазнесењем на небо и седањем са десне стране Оца равночесну славу са Њим у телу примио! Христе Исусе, Ти ћеш у великој сили и слави опет доћи и сешћеш на престо славе Свога Царства у векове! Христе Исусе, удостој и нас да славу Твоју видимо, као што си се за то молио у часу смртном и научи нас да у телу и у души Тебе истинитог Бога прослављамо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 12

Уистину се јави благодат Божија, спасоносна за све људе, када Логос постаде тело и настани се међу нама, пун благодати и истине, да од пуноће Његове и ми сви примимо и благодат на благодат. Јер, спасење није у убедљивим речима људске мудрости, нити у правди која је од Закона, него у јављању Божанственог Духа и сили. Стога и Христос не просвети само учењима род људски, него самим настањењем Свога божанства у тело човечије и од пропадљивог га непропадљивим учини и ваистину обожи. Тога ради на Тавору божанствено у телу засија, као истински Савршитељ спасења, коме једином доликује да Га спасени прослављају: Алилуја!

Икос 12

Опевајући Твоје богосветло преображење, Христе, прослављамо уједно и наднабесну славу наше земаљске природе која из Тебе на Тавору богодолично просија, изображавајући будућу незалазну славу. Гледајући је очима вере и наде и у срцу се њом наслађујући, као Началника славе наше Те овако Тебе славимо:

Христе Исусе, Ти си при стварањау света Божијим ликом почаствовао човека и поставио га у рај сладости као сарадника Творца и цара творевине! Христе Исусе, Ти и после помрачења лика Божијег у природи земнородних у тај исти лик њих преображаваш, из славе у славу! Христе Исусе, Ти равноангелском светошћу прослављаш оне који су још увек у овом слабом телу и различитих дарова Своје божанствене благодати удостојаваш! Христе Исусе, Ти чак и после смрти и саме кости праведника нетрулежним чуваш и силом Свог преславног васкрсења у њима пребиваш и чидеса чиниш! Христе Исусе, Ти си Својим преславним вазнесењем телесно наслеђе обожио и удостојио га да седне са десне стране Оца! Христе Исусе, Ти ћеш се при при Свом другом доласку заједно са свима Својим светима јавити и дати им власт да заједно са Тобом суде свету! Христе Исусе, научи нас да славу природе наше у слави Твојој препознамо и удостој нас да, као залог вечне славе, душевни и телесни живот непорочно и без болести на земљи проживимо! Христе Исусе, васкрсни и прослави у Царству Своме нас, који се, Спасе, са Тобом распесмо и погребосмо!

Христе, Светлости истинита, љубљени Сине Оца светлости, покажи и нас синовима светлости у Теби преображеним!

Кондак 13

Светлости тиха, свете Славе, бесмртнога Оца Небескога, Светога, Блаженога; Исусе Христе! Истинити Сине Божији и истинити Сине Човечији, Ти си најблискијим сједињењем божанске природе Своје очистио и осветио природу земнородних и светлошћу Божанства Свога њу, од греха поцрнелу, преобразио и убелео, силом Васкрсења је бесмртном учинио и у вазнесењу је прославио и обожио. Потим си у Тајни Тела и Крви Своје свега Себе предао на исцељење душе и тела нашег и као залог вечног блаженог живота. Удостој нас да истинитом вером и добром вољом примимо све што си нам на спасење даровао да, просветивши се и исцеливши од душевних и телесних немоћи и обновивши се у овом животу сједињењем са Тобом, потпуно са Тобом будемо у незалазном дану Царства Твога, да тамо у светлости лица Твога и слави вечној са Ангелима и свима светима непрестаном песмом славимо у Тројици слављенога Бога: Алилуја, Алилуја, Алилуја!

Се́й конда́къ глаго́лется три́жды. Та́же Икосъ 1-й и Конда́къ 1-й

Молитва Господу и Спаситељу света Исусу Христу, ради Његовог преславног Преображења

Небеска, беспочетна и незалазна Светлости, која од самобитног и вечног Оца светлости безвремену и божанску суштину имаш, као Бог истинити од Бога истинитог, у сијању Једносуштне Тројице несливена и нераздељна, једини Источниче сваке светлости која у свету постоји, Предивни Неимаре, који си стварање читаве творевине надгледао! Поред тога што си умну и словесну творевину ликом Својим запечатио, Ти си у последња времена ради уобличења овог Твог помраченог лика на земљу са небеса сишао и обличје земљанога примио, да ипостасним јединством двоструке природе у Себи помрачену просветлиш, пропадљиво очистиш и преобразиш, смрћу везано опет у рођењем у Теби за вечно постојање новим начиниш, Многомилостиви, Премудри и Свемогући Спаситељу наш, Господе Исусе Христе! Зато си и на Тавору пред богозваним Својим сведоцима у телу заблистао, да заједно покажеш и богодолично постајање човеком, иако у обличју слуге, и Своје свемоћно и животворно васкрсење, иако је њему претходило ругање и смрт, затим и Твоје преславно вазнесење у телу у горњи свет, одакле ће се збити и Твој још величанственији други долазак. Тиме опет показујеш и прву богодоличну светлост наше понижене природе и њено благодатно преображење у Теби, нас ради, као почетак и залог непролазне славе, припремљене нам у веку који долази у Царству Оца Небескога. Ти дође да нам је даш, не привлачећи принудом и силом, него призивајући нас добром вољом и просвећеним знањем, као што то беше у првом рају сладости. Стога, примајући све ово са вером и устима исповедајући, молимо Те и преклињемо пред лицем славе Твоје, Спаситељу наш, који си се нас ради преобразио: нека нам не буду као таштина сви Твоји спасоносни дарови, просвети ум наш разумевањем Светог Еванђеља Твога, да се обнављањем ума преображавамо све док се на крају у нас не усели ум Твој, Христе, да не мислимо више оно што је људско, него оно што је божанско. Срце чисто сагради у нама, Боже, да јасније видимо Тебе, истинитог Бога нашег и животворном светлошћу лица Свога привуци Себи нашу богоборну вољу, као што се цвеће на земљи по закону воље Твоје ка сунчевој светлости окреће: Ти сам живи и делуј у нама, да, одбацивши старог човека и обукавши се у новог, почнемо ходити у обновљеном животу, док се наш унутрањи човек обнавља из дана у дан, гледајући славу Твоју откривеним лицем, да се преображавамо у тај исти лик, из славе у славу, док не достигнемо сви заједно и сваки од нас у човека савршена, у меру раста пуноће Христове. И најпосле си благоизволео да од словесне душе и тела сачиниш човека, тако да тело служи разумној души. Преобрази, стога, и наше понижено тело, тако да буде саобразно Телу славе Твоје; исцели га од страсти и слабости, укрепи његове природне немоћи, заштити од погубног дејства стихија: највише, пак, у најближем сједињењу са Тобом у Најсветијој Евхаристији, претвори га од земаљског у небеско, од душевног у духовно, да ваистину будемо тело од Тела Твога и кости од Костију Твојих. Тако прославивши сагласно Бога у телима и душама нашим на овој земљи, нека се заједно душом и телом заједно прославимо сви ми сакупљени, који се од јединог Хлеба и из Чаше причестисмо, учини да сматрамо себе удовима једног Тела Цркве Твоје, коју си поставио на земљу као зрно горушично, које кад порасте постане велико разгранато дрво Царства Божијег, док сву васељену не прекрије. Сједини све нас једнодушним исповедањем спасоносне вере Твоје једног са другим љубављу према Теби; помози нам да Твојом благодаћу обрађујемо и чувамо Цркву Твоју, као првостворени рај који си предао човеку, и да је не надвладају врата пакла, док не положиш све непријатеље Царства Свога под ноге Своје и седнеш на престо славе Царства Твога, у којем ћемо и ми засијати као сунце са Тобом, просветивши се овде у Теби преображењем. О, Господе Христе, Царе Небески! Нека дође Царство Твоје, које није од овога света, а овим светом заиста влада, и нека ускоро угледамо ово Царство Твоје како долази у сили. Да, дођи Господе Исусе и остани са нама, као што си обећао до свршетка овог века и у бесконачне векове векова. Амин.

Тропар, глас 7

Преобразио си се на гори, Христе Боже, показавши ученицима Својим славу Своју, колико су могли да поднесу. Нека засија и нама грешнима Твоја вечна светлост, молитвама пресвете Богородице, Даваоче Светлости, слава Теби!

Кондак, глас 7

На гори си се преобразио, и колико су могли да поднесу ученици су видели Твоју божанску славу, Христе Боже, да када су Те видели распетог, разумели су Твоје вољно страдање, и свету су проповедали да си Ти заиста Очева Светлост.

Акатист у славу светлоносног Преображења Христа Спаситеља на Српском
Други химне на Српском